De helft van ons leven werken we en op een werkdag zijn we de helft van onze wakkere tijd aan het werk. Dus liefst heb je werk dat voor jou zinvol is, waarmee je bijdraagt aan de maatschappij.

Dit merkte ik goed na mijn zwangerschapsverlof. Ik had heerlijk in mijn babybubbel gezeten, maar toen ik weer aan het werk kon, vond ik het heerlijk om met volwassenen te communiceren, ‘dank je wel’ te krijgen voor mijn werkzaamheden, op pad te gaan. Mijn kringetje werd weer wat groter en ik kon impact maken buiten mijn gezin.

Je wereld

Je werk bepaalt de bril waarmee je naar de wereld kijkt. Werk je met demente bejaarden, dan krijg je het gevoel dat iedereen vroeg of laat met dementie te maken krijgt. De docent meent dat iedereen van haar wil leren, de letselschadeadvocaat dat iedereen in zijn leven wel eens flink brokken maakt of slachtoffer wordt van een brokkenpiloot. De schrijfcoach ontmoet overal mensen die een boek (gaan) schrijven, de loopbaancoach is van mening dat iedereen op zoek is naar een nieuwe baan. Bij het aannemen van een baan of kiezen van een studierichting is het dus goed om te hoe je bril eruit komt te zien en of die bril bij je past.

Kathedraal

Wat is voor jou de zin van je werk? Metsel je een muur of een bouw je een kathedraal? In complexe organisaties is het soms lastig te weten wat je rol is. Toch goed om steeds te bedenken wat jouw werkzaamheden voor impact hebben op de klant, cliënt, burger. Het draait uiteindelijk om de betekenis die je aan je werk geeft. De zin van werk ligt dus niet in de rol zelf, maar in de verbinding die we maken met onszelf en de wereld om ons heen.

Nienke van Oeveren, loopbaancoach
Gepubliceerd in Voorschotense Krant, augustus 2024

Add Comment