Hoogbegaafdheid klinkt voor buitenstaanders als een ticket naar succes. Je bent slim, toch? Wat ze niet zien, is hoe complex de route naar werkgeluk kan zijn. Want als je hoogbegaafd bent, herken je misschien een razendsnelle verwerking van informatie, onstilbare honger naar kennis, sterk rechtvaardigheidsgevoel en het constante gevoel dat je een vreemde vogel bent. En laat dat nou niet altijd handig zijn op de werkvloer.

Zo begeleid ik José die er onlangs achter kwam dat ze hoogbegaafd is. Ze werkt minder uren door een burn-out – of bore-out? Ze vertelt me dat ze jarenlang twee banen tegelijk had; een om geld te verdienen en de ander als vrijwilliger op een biologische boerderij. Wanneer ik vraag naar haar hobby’s blijkt dat ze regelmatig een nieuwe hobby oppakt. ‘Soms wel eens jammer dat ik er niet mee doorga, maar ijzer smeden is ook heel interessant!’

Vrijheid
Hoogbegaafdheid in je loopbaan vraagt iets extra’s. Het is fijn om te weten dat je hoogbegaafd bent en daardoor breder en dieper denkt dan anderen. Misschien ben je een meester in aanpassen, al vanaf de basisschool. Zoek dan een werkplek waar je vrijheid krijgt met een leidinggevende die je steunt.

Wandelend door Cronesteyn vertelt Carmen dat ze te maken heeft met veel protocollen en hiërarchie. Dat voelt verstikkend omdat ze weet dat ze zoveel meer kan. ‘In mijn vorige baan kon ik nieuwe projecten opstarten, dingen onderzoeken. Ik kreeg veel vrijheid van mijn leidinggevende.’

Waardevol
Als je een omgeving vindt waar je mag vliegen, krijg je vleugels. Dan word je die collega die de stip op de horizon ziet, de problemen oplost vóór ze ontstaan en anderen inspireert om groter te denken. Dus ja, misschien switch je vaker van baan. Misschien voel je je soms een vreemde vogel. Maar geloof me: je voegt iets waardevols toe. Juist omdat je anders denkt.

Gepubliceerd in de Voorschotense Krant, mei 2025

Add Comment